Studeer om te slagen. 6 studietips van onze experts.

08/04/2020 Thomas Verlinden

TIP 1: Alles staat (of valt) met een goede planning.

Zweer jij ook bij een gezonde portie deadlinestress? Uit internationaal onderzoek blijkt nochtans dat een goede planning een van de belangrijkste factoren is voor succes. Maar waarom is dat nu net zo belangrijk? Onderzoekers zaten met dezelfde vraag en kwamen tot een verrassend antwoord: ons geheugen houdt van pauzes. Het heeft pauzes nodig om leerstof effectief op te slaan. Hoe vroeger je begint, hoe beter je hersenen het zware werk voor jou doen. Je maakt dat zware werk bovendien een pak lichter, door ze steeds aan kleinere hoeveelheden nieuwe informatie bloot te stellen. Met andere woorden: pauze werkt echt. Neem pauzes en herlaad je hoofd. Het is nog steeds de efficiëntste manier om voor jouw examen te slagen.

TIP 2: Lees actief.

Uit enquêtes leren we dat de meest gebruikte studiemethode “herlezen” is. Studenten lezen een cursus van begin tot einde en doen dat zo veel mogelijk, tot aan het examenmoment. Toch zijn er betere manieren om informatie te verwerken. Uit onderzoek leren we dat iemand die een cursus twee of drie keer leest maar een minimaal voordeel heeft op iemand die de cursus één keer leest. Dat ligt aan onze natuurlijke luiheid. Wanneer we iets lezen dat we al denken te kennen of begrijpen, gaan onze hersenen dat stukje tekst negeren. Maar hoe ga je dat tegen? Er bestaan een aantal simpele trucjes voor: maak samenvattingen en schema’s die nieuwe leerstof verbinden met informatie die je al kent, blijf actief notities nemen en plaats verwijzingen naar stukjes tekst die je pas later opnieuw zal tegenkomen. Op die manier ga je je volledige cursus als een groot geheel zien, waardoor het makkelijker wordt om individuele stukjes informatie op te slaan.
 

TIP 3: Stel alles in vraag

Hoe dichter bij het examen, hoe vaker studenten alles in vraag stellen. Toch is het belangrijk om dat ook bij je cursus te blijven doen. Wat zijn de zaken die je niet zo goed begrijpt? Kan je je docent nog mailen voor een antwoord? Of zou je het toch beter snel eens opzoeken op het internet? Het antwoord op die twee laatste vragen is duidelijk ja. Heel vaak denken we dat het niet zo erg is als we een woord, paragraaf of zelfs pagina niet zo goed begrijpen. Niks is minder waar. De leerstof in de cursus zijn meestal onderdeel van een groter geheel. Je hebt alle puzzelstukjes nodig om het volledig te snappen. Onthoud hierbij dat die informatiestukjes niet enkel belangrijk zijn voor je aankomende examen, maar ook voor de carrière die je start van zodra je je felbegeerde diploma in handen hebt.

TIP 4: Maak de lessen relevant voor jou

De beste manier om leerstof te onthouden, is door ze op te slaan in je langetermijngeheugen. Dat is een pak makkelijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Denk bij elk hoofdstuk waarom de info voor jou relevant is. Hoe het bij jou van pas zou zijn gekomen in het verleden en hoe het nog van pas zal komen in de toekomst. Uit onderzoek blijkt dat informatie een pak makkelijker verteerbaar is, als je ze koppelt aan gebeurtenissen waarin je zelf centraal staat. Zo wordt je cursus niet alleen relevanter maar ook een stuk leuker om in te studeren.

TIP 5: Oefen

In bijna al onze cursussen vind je concrete praktijkoefeningen. Gebruik die. Oefen. Oefen. En oefen dan nog wat meer. Door de theorie al onmiddellijk in de praktijk om te zetten onthoud je de leerstof nog beter. Meer nog, door jezelf af en toe te toetsen, krijg je een goed beeld van wat je al begrijpt en wat nog niet.

TIP 6: Slapen is je nieuwe favoriete studiemethode

Studeren is zo makkelijk dat je het met je ogen gesloten kan. En dat is misschien nog de beste tip die we je kunnen geven. Ons brein heeft slaap nodig om leerstof te verwerken, ordenen en in perspectief te plaatsen. Ook al wil je nog graag een nachtje door knallen vlak voor je examen, toch is het belangrijker voldoende nachtrust in te plannen. Je komt een pak frisser op je examen en je zal ervan verschieten hoe goed de informatie van de dag voordien nog in je geheugen gegrift staat.
 
You’ve got this!
 
Veel succes met je volgende examen
Het eCampus-team


relatedBlogs

Zo beleef jij een prachtige herfst

Helemaal ZENNN

8 tips om te studeren in de zomer!


relatedCourses

Afslankingsconsulent, Businessmanager - Allround, Grime Allround, Interieurstylist Allround, Kledingconsulent - Allround, Nagelstylist Allround, Immocoach Allround, Voedingsdeskundige Allround, Assertiviteitstraining, Management AssistantblogRelatedAll

previousLabel

Jobverlies: welke opleidingen helpen je weer op de been?

nextLabel

Mythe of feit: de waarde van jouw diploma

mostRead


Krijg geld om te leren!

11/06/2019

Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

Knoopje?

09/07/2018

relatedCourses


Aannemer

Volg een praktijkgerichte opleiding Aannemer in jouw buurt.

Accountmanager

Volg een praktijkgerichte opleiding Accountmanager in jouw buurt.

Vastgoedbediende

Leerzame en praktijkgerichte lessen van onze professionele, bevlogen docent?

Kindervoedingsadviseur

Volg les in je eigen regio. Kom alles te weten over gezonde voeding voor je kind.

Google Ads SEA

Interesse in online advertising? Dan ben je hier aan het juiste adres.

courseMaterial


Special Effects Professioneel Kryolan

282.00

buyMaterial

Schoonheidsspecialiste Professioneel Districos

999.00

buyMaterial

Schoonheidsspecialiste Standaard Districos

820.00

buyMaterial

Pedicure Standaard Districos

300.00

buyMaterial

Pedicure Professioneel Districos

655.00

buyMaterial

studyCategories


Administratie & Onthaal

Schoonheidszorgen

Mode & Styling

Management & Bedrijfsvoering

Tekenen & Schilderen

blogTags


StuderenTipsThuisstudieLerenMotivatieStudieAfstandsonderwijsLessenDiplomaSchool

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0